Hur får man hunden att sluta skälla?

 

Är det så att du har en hund, som skäller i tid och otid? Hundar skäller, det är naturligt och ett sätt för dem att kommunicera på. Dock ska de inte göra det hela tiden samt att det kan ha bakomliggande orsaker till skällandet. Din hund kan vara stressad, orolig eller rädd och då är det något som måste tränas bort. Det går att köpa ett antiskällhalsband att använda, läs mer här om olika varianter. Tänk bara på att det ska användas som en del av träningen och inte för att lösa problemet. Det är inte tänkt att du jämt ska ha på det. 

Träna bort skällandet

Om skällandet utvecklats till ett problem för dig eller din hund så är det en god idé att försöka träna bort det. Det är då om det är så att din hund skäller okontrollerat, verkar stressad eller skäller i oönskade situationer. Innan du kan börja träna bort det så måste du först ta reda på varför din hund skäller ofta. Det kkan vara att hunden är stressad, eller att den är rädd och osäker. Det kan även vara så att din hund lärt sig att det lönar sig att skälla i vissa situationer. 

Om din hund är mycket stressad och skäller på grund av det, så är det bra att försöka göra din hund mindre stressad. Det genom att göra den mer harmonisk. Hundar mår bra av att få lagom mycket av allt så som vila, motion, arbete och social samvaro.

Beror skällandet på att hunden är osäker eller rädd så är det bra att fokusera på att få hunden att känna sig trygg och mer bekväm i situationen.

28 Dec 2020