Nyttigt och gott med jordnötssmör

 

Något som är gott att äta eller ha i bakverk eller i mat, det är jordnötssmör. Sen så är det så att det även är nyttigt med jordnötssmör, om du väljer rätt sort vill säga. Jämför olika alternativ här. Den sort som finns i mataffärerna är något sämre än de du finner i hälsokostbutiker. Det eftersom de kan innehålla mer socker och annat. Ett annat alternativ är annars att göra eget!

Nyttigt med jordnötter

Det går så klart även äta nötterna som de är. Jordnötter är bra eftersom de är  rika på magnesium, järn, folat och E-vitamin. Alla dessa ämnen gör bra saker med kroppen. I jordnötter finns det även bra fibrer som är bra för att magen ska fungera på bra sätt. De ger även sänkt kolesterol.

Tillverka eget jordnötssmör

Det finns många bra recept att använda men här är ett jag gillar:

500 g jordnötter, naturella
1 msk kokosolja, eller rapsolja
1 krm salt
1,5 msk honung, eventuellt
Smaksättning, välj något av följande till 1 sats
1 msk chiafrön
2 msk hampafrön
1 dl mörk choklad, hackad, 70%
1 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut jordnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
Lägg jordnötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll smöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

Smöret håller 3–4 veckor i kyl.

4 Dec 2020