Var kommer mineraler från?

 

Att mineraler är bra för oss är det ingen som egentligen ifrågasätter, men var kommer mineralerna från egentligen? Vanligen så tar man upp dem från gruvor som ligger djupt under marken. Ibland är det så att man bryter andra saker, och de mineraler som vi vill ha i smink blir som en slags restprodukt. 

Kända gruvor i Sverige

Det finns gott om gruvor i vårt avlånga land. Vissa av dem är i bruk och går inte att besöka medan andra är som ett slags museum som visar upp hur gruvdrift fungerade förr i tiden. en av Sveriges mest kända gruvor är Falu koppargruva. Här bröt man (förutom koppar) sulfidmalmer, bly, vismut, silver, guld och zink. Du som idag bor i Falun kan boka in en städfirma i Falun och gå ner i gruvan medan de gör rent hemma hos dig. Ser man historiskt så har vi haft cirka 3 000 gruvor i Sverige så man förstår att det finns gott om mineraler i marken. 

Tips till dalmasar och dalkullor

Bor du idag i Dalarna så ska du få ett tips av mig. När du ska flytta så se till att du slipper städa efter dig. Flyttstädborlänge.se är en sida där du kan hitta hjälp just med flyttstädning. De kan givetvis även utföra vanlig städning också om du vill ha det. Detta tips fick jag av en kompis men eftersom jag själv inte bor i Dalarna så passar jag tipset vidare och hoppas att någon av mina läsare kan dra nytta av det. 

14 Jul 2020